Vitamint vagy gyógyszert a gyárnak – 1. rész

Egy gyártó ipari vállalat szívverése a gépek és folyamatok folyamatos működése. Ebben az érzékeny környezetben a gyárak vezetőinek napi szinten kell döntéseket hozniuk arról, hogyan biztosítsák berendezéseik optimális működését, minimalizálva a leállásokat és javítva a termelékenységet. A döntéshozatal során felmerülő kérdés, hogy a gépek karbantartását és javítását milyen megközelítéssel valósítsák meg:
• preventíven, mintegy "vitaminként" szolgálva a gyártórendszernek, vagy
• reaktívan, mint "gyógyszer", amikor már megtörtént a baj.
Ez a metafora a gyárak számára nem csupán egy elméleti kérdés, hanem a mindennapi működésük alapja.

A "Vitamint vagy gyógyszert a gyárnak", egy gondolatkísérlet arról, hogy miként lehetne optimálisan kezelni a gépek karbantartását a preventív intézkedések és az akut beavatkozások közötti egyensúlyt megtalálva. E metaforák világítanak rá arra, hogy a preventív intézkedések, az adatgyűjtés és képzés – vagyis a "vitamin" – szükségszerű, de alkalmazásuk gyakran hit kérdése. A “vitamin” segíthet megőrizni a gyártó rendszer és erőforrások egészségét, miközben a "gyógyszer" garantálja, hogy a váratlan problémák gyorsan és hatékonyan orvosolhatók legyenek. Mindkét megközelítés fontos, de az igazi kihívás a kettő közötti megfelelő egyensúly, munkaerő és külső partner megtalálása.

Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogyan alkalmazhatják a gyártóüzemek a "vitamin" és "gyógyszer" stratégiákat a gyakorlatban, és hogyan érhetnek el hosszú távon fenntartható eredményeket, miközben rövid távon is képesek reagálni a sürgős helyzetekre. Elemzést nyújtunk a metaforák mögött rejlő szolgáltatások gyakorlati hasznáról és előnyeiről, valamint stratégiai javaslatokat teszünk a gyárak számára a hatékony és fenntartható működés érdekében.

A "Vitamin" magyarázata és gyakorlati alkalmazásai
A "vitamin" metafora az iparban egyfelől a preventív intézkedéseket és fejlesztést szimbolizálja. Ennek lényege, hogy a gyárak ne csak válsághelyzetekre reagáljanak, hanem folyamatosan monitorozzák és optimalizálják a gépek állapotát, valamint a gyártási folyamatokat. Ez a megközelítés segít megőrizni a berendezések egészségét és csökkenteni a váratlan leállások esélyét.
Technológiai szempontból a preventív intézkedéseket az alábbiak szerint különböztetjük meg:
• idő alapú megelőző karbantartás (TMK); és
• prediktív karbantartás.
Mindkettő célja a gyártóberendezések hosszú távú egészségének fenntartása, de ezt a célt eltérő módszerekkel és technológiákkal érik el. Az idő alapú megelőző karbantartás a tradicionális forma, amely a gépek karbantartásának elvégzését meghatározott időközönként írja elő, függetlenül a berendezés igénybevételétől és az igénybevétel intenzitásától. Ez az időszakos karbantartás az üzemórák, a naptári idő vagy egyéb előre meghatározott intervallumok alapján történik, jó esetben a gép gyártójának előírásai alapján.

Gyakorlati példa: Nyomdagépek karbantartása
Egy nyomdaipari ügyfelünk esetében az idő alapú karbantartás azt jelenti, hogy minden nyomdagépet háromhavonta alaposan átvizsgálnak és karbantartanak. Ez olajcserét, alkatrészek cseréjét (pl. a festék- és papírvezetők cseréje), valamint a nyomtatófejek tisztítását és kalibrálását jelenti. Ez az eljárás segít megelőzni a hibákat és biztosítja a nyomtatási minőséget, még mielőtt bármilyen látható kopás vagy hiba jelei megjelennének.

A megelőző karbantartás bár biztosítja a gépek egészségének megőrzését, de jól látható, hogy egy költséges “vitamin”, így ésszerű döntés a mennyiségekkel, illetve intervallumokkal való játék, ami rendszerszintű kockázat. Ezt a kockázatot mérsékli a prediktív karbantartás modellje.  

A prediktív karbantartás egy modern, adatalapú megközelítés, amely a folyamatos monitorozás és adatgyűjtés alapján történik. Ebben a modellben a karbantartási döntés a gépek állapotának valós idejű értékelésén alapszik. A karbantartó rendszer figyeli a kritikus paramétereket (pl. hőmérséklet, nyomás, rezgésszint), és előre jelez, ha valamelyik érték eléri a kritikus határértéket. A karbantartás nem idő előtt és pont nem túl későn valósulhat meg, így képez optimumot a költségek minimalizálásával a minőség megtartása mellett.

Gyakorlati példa: Gázturbina prediktív karbantartása
Egy gázturbinákat üzemeltető cégnél szenzorok monitorozzák a turbina több kritikus működési paraméterét. Az adatok elemzésével a rendszer képes azonosítani a kopás és elhasználódás jeleit, mielőtt azok komolyabb meghibásodáshoz vezetnének. Például, ha a vibráció szintje meghalad egy előre meghatározott értéket, a rendszer riasztást küld a karbantartó csapatnak, hogy ellenőrizzék és szükség esetén cseréljék ki az érintett alkatrészeket.

A preventív karbantartási intézkedések mellett, amely a gyártógépek egészségéért felelnek, a "vitamin" metaforája a folyamatos adatgyűjtésre és folyamatelemzésre is kiterjed. Ez lehetővé teszi a gyártási folyamatok finomhangolását és az erőforrások hatékonyabb felhasználását. Ha a gépek valós időben küldenek adatokat az egyes gyártási lépésekről és folyamatokról, lehetségessé válik a termelékenység elemzése, az optimális működéstől való eltérések azonosítása.

Gyakorlati példa: Villanymotor gyártó üzem folyamatainak optimalizálása
Villanymotorokat gyártó ügyfelünk menedzsmentje döntött amellett, hogy az adatgyűjtésre és elemzésre nagyobb hangsúlyt helyez. Az adatgyűjtés révén azonosították a gyártási folyamat lassabb szakaszait, ami nem csak a termelési sebességet befolyásolta, hanem az energiafogyasztást is, így a költségeket is növelte. Az adatok alapján azonosítottuk azokat a területeket, ahol a gyártás sebességét automatizált gyártástámogató megoldások fejlesztésével és bevezetésével gyorsíthatjuk. Az új berendezések telepítésével növekszik a teljes vonal hatékonysága és csökken a felesleges energiafelhasználás.

Új technológiák és rendszerek bevezetése jelentős erőforrásteher, ami rövid távon a termelékenység rovására mehet. Továbbá, az új technológiához új ismeretek elsajátítása szükséges a gyártás több területén: a gyártósoron, az informatikai osztályon, a termelésirányítás területén stb. Dedikált oktatási rendszer kiépítésével és bevezetésével csökkenthető a technológia integrálásának ideje és költsége, valamint hosszabb távon nő a technológia alkalmazásának hatékonysága.

Az oktatási rendszer kiépítése egy kritikus lépés az új technológiák bevezetésében, valamint a munkavállalók képességeinek fejlesztésében, amely kihat a munkaerőmegtartásra, a fluktuáció csökkentésére. Az adaptációs képesség növéséhez szükséges oktatási rendszer kiépítésének három lényeges eleme:
• Oktatási labor létrehozása és személyzet, valamint beszállítók kiválasztása
• Oktatóberendezések fejlesztése és gyártása, oktatási anyagok elkészítése
• Oktatások ütemezése és munkavállalók ösztönzése

Az oktatási labor egy dedikált tér, ahol a munkavállalók képzésben részesülhetnek. Ez a tér olyan eszközökkel szerelhető fel, amelyek hasonlóak a gyártósorokon használtakhoz, így a munkavállalók közel valós körülmények között vagy szimulált kiegészítésekkel fejleszthetik a gépkezelői jártasságukat. Fontos, hogy az oktatási eszközök ne általános tudásra legyenek kihegyezve, sokkal inkább a gyártó berendezéseiben alkalmazott technológiák kisebb, de funkcionális elemeit tartalmazzák. A munkavállalók ösztönzése, a tanuló szervezet bevezetése, hosszú távon jelentős hatékonyságnövekedést és minőségi javulást eredményezhet.

Gyakorlati példa: Autóipari audio berendezéseket gyártó cég oktató laborja
Autóipari beszállító ügyfelünk gyártósorán egyre nagyobb darabszámban fordultak elő Beckhoff eszközök a gyártóegységeken belül. A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy képezze a dolgozóit, azonban ezekhez az eszközökhöz nem rendelkeztek megfelelő oktatóberendezéssel és oktatási anyaggal. Egy dedikált Beckhoff labor létrehozása és oktatási anyagok elkészítése tette lehetővé a gyártásért felelős mérnökcsoport gyors technikai felzárkóztatását.

A folyamatok megfigyelésével és oktatási rendszer kiépítésével a “vitamin” metafora kiegészült, de elképzelhető, hogy számos olyan technológiai terület létezik még, melyek fejlesztése stratégiai cél lehet és hosszú távon mutatkoznak meg igazán az előnyei. Így a teljesség igénye nélkül, ismétlésként a “vitamin” metaforába az alábbi területek tartoznak:
• idő alapú megelőző karbantartás (TMK);
• prediktív karbantartás;
• adatalapú folyamat optimalizálás; és
• oktatási rendszer kiépítése.

A felsorolt fejleszthető területek és példák jól szemléltetik, hogy a "vitamin" megközelítés milyen előnyökkel járhat a gyártóüzemek számára. Fontos, hogy ezt időben és tudatosan alkalmazzuk. A “vitamin” révén nem csupán a gépek állapota maradhat optimális, hanem a gyártási folyamatok is hatékonyabbá, gyorsabbá válhatnak, a munkahelyi morál emelkedésével együtt. Ez a proaktív hozzáállás hosszú távon jelentős költségmegtakarítást és stabilabb termelést eredményez. A "vitamin" nem csak egy metafora, hanem valós és mérhető előnyöket biztosító stratégia, amely képes javítani a gyárak általános teljesítményét és versenyképességét a piacon.

Az első tabletta bevételét, az első lépés megtételét a gyártó vállalat hittől vezérelve teszi meg, hiszen gyakran rövid távon nem értelmezhető vagy kimutatható a “vitamin” hatása vagy a tevékenység megtérülése.

Olyan ez, mint a C vitamin. Mindenki tudja, hogy hasznos, sokan bizonyították is hasznát, sokan vitatják hatását, de egy jó korban, jókor alkalmazva a C vitamin új világok felfedezését tette lehetővé.

Összes bejegyzés...

Lépjen velünk kapcsolatba!

Egyedi igényeire szabott megoldásokat keres? Szeretne további információkat kapni a szolgáltatásainkról? Töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapot, és kollégáink hamarosan keresni fogják.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.